Niko nikad kao Aleksandar Mitrović!

mitrovic
picture source: https://nova.rs

Čekalo se punih 29 godina da se na Ostrvu pojavi jedan momak  i sruši rekord domaćeg igrača Gaja Vitingema iz sezone 1992/1993, koji je u dresu Portsmuta učinio nešto što se činilo nemogućim i nedostižnim, 42 gola u cijeloj sezoni. Onda se skoro tri decenije kasnije pojavio fudbaler iz Srbije i na 43 meča postigao 43 gola s tim da je propustio samo dva meča u sezoni.

Ovakvi procenti i brojke, uglavnom, stoje uz imena i prezimena velikana svjetskog fudbala, nekada od Pelea do Maradone, u današnje vrijeme od obojice igrača sa prezimenom Ronaldo do Mesija.

Niko nikad kao Aleksandar Mitrović… U ponedeljak uveče je u pretposljednjem kolu Čempionšipa u goste Fulamu došao Luton i stradao sa 7:0. Dva pogotka postigao je srpski as, a u dubokoj nadoknadi vremena, u 93. minutu je sjajni reprezentativac Srbije 43. golom ispisao najljepšu stranu u svojoj klupskoj karijeri i ušao u anale engleskog fudbala. Tipično za Mitrogola… Prijem lopte, ulazak u šesnaesterac i lopta ispod golmana. Proračuni i prosjeci kažu: jedna utakmica – jedan gol.

Poslije utakmice je uslijedilo slavlje na “Krejven kotidžu”, koje je moralo da bude odloženo skoro sat vremena, jer je nekoliko hiljada navijača uletjelo na teren po završetku meča i nije ga dugo napuštalo. Pehar, medalje, vatromet i erupcija emocija proradila je među navijačima i igračima Fulama. Prva zvjezda bio je opet Aleksandar Mitrović, čovjek koji je ušao u istoriju Čempionšipa i u srca navijača iz zapadnog dijela Londona.

Ovo je bila sezona kao iz snova. Sve se događalo po scenariju koji smo svi željeli još od starta. Prije meča sa Lutonom sam znao da imam priliku da stignem, ili prestignem, rekord star 29 godina. Rekordni gol sam postigao u posljednjem minutu utakmice i to je, takođe, dokaz koliko simbolike i ljepote ima u svemu tome – pričao je poslije utakmice Aleksandar Mitrović, pred kojim je još jedan, poslednji, ispit u sezoni, 7. maja na gostovanju Šefild Junajtedu.

Šta ovaj igrač znači reprezentaciji Srbije, navijači “orlova” su shvatili onog dana kada je Mitrović postao najbolji strijelac u istoriji svih naših nacionalnih timova. Šta on znači Fulamu jasno je još od onih dana kada se ovom klubu desilo ono što i prije desetak dana, pošto je Mitrović dva puta uspio da na svoje mišiće i uz pomoć ostatka ekipe vrati crno-bijele iz Londona u Premijer ligu. Sada je opet u eliti i ima novu šansu da i u najkvalitetnijoj ligi u Evropi, vjerovatno i na svijetu, dokaže svoju svjetsku klasu.

Predsjednik Fulama Entoni Refik Kan, sin prebogatog vlasnika Fulama Šahida Kana, dao je veoma upečatljivu izjavu preksinoć, u trenucima dok je ekipa sa navijačima slavila Mitrovićev rekord i povratak u Premijer ligu.

Volio bih da ne budemo “jo-jo” klub, da jedne godine igramo Premijer ligu, pa sledeće već ispadnemo iz nje. Druga želja mi je da zadržimo Aleksandra Mitrovića u ekipi. Mislim da će u toj namjeri ključni posao da uradi naš trener Marko Silva, koji ima poseban odnos sa Mitrovićem – uvjeren je Kan.