EUROBASKET: Slovenci pomeli Špance sa praga finala

Slovenija-Španija-Eurobasket2017
picture source: http://siol.net

Odigrana je prva polufinalna utakmica košarkaškog Evropskog prvenstva u kojoj su se srele Slovenija i trenutni evropski prvak Španija. Obe ekipe su do ovog susreta ostale neporažene, pa su mnogi njihov susret nazvali ‘finale prije finala’.

Španci ne samo da brane titulu već važe za najbolju ekipu decenije gledajući na 3 zlatne, jedno srebrnu i bonzanu medalju. Sa druge strane, Slovenija je jedina učesnica polufinala bez dosadašnje medaje, pa su Slovenci očigledno odlučili da ovaj put zgrabe jednu.

Reprezentativci Slovenije su fenomenalno otvorili večerašnju igru i već u prvoj četvrtini vodili sa 6 razlika (25:19). Timski su Slovenci u ovoj dionici odigrali 10/15 trojki, pa je čak 7 reprezentativaca ovako pogodilo koš. Trojkama su Dončić i Dragić doveli razliku i na 8, ali su Španci pokazali borbenost pa spustili razliku na 4. Na poluvremenu na semaforu je pisalo 45:49, a od osvojenih 49 poena, 30 su Slovenci izborili trojkama.

Slovenija-Španija

Slovenski košarkaši vodili su od samog početka te organizoavnom i disciplinovanom igrom došlo do konačnice 72:92. Sa 20 razlike su pokazali da se u njih ipak trebaju polagati nade i poslali Špance u borbu za još jednu bronzu.

Večeras su reprezentativci Slovenije pokazali odličan timski rad, a skoro svi su učestvovali u pobjedi ‘zmaječaka’ . Izvanrednu igru pružili su mladi Dončić (11), Dragić (15), Rendolf (15), Pepelć(13), Vidmar (12).  ‘Crvena furija’ se nakon borbe braće Gasol pa i Rodigeza i Rubia, morala ponizno ‘pokupiti’ sa terena.

Ulazak u finale je najbolji uspjeh u slovenačkoj košarkaškoj istoriji, a protivnika će saznati sutra nakon duela Srbije i Rusije od 20:30h.