ZNA ZNANJE – Đorđević ušao u istoriju košarke

Sale-Đorđević
Picture source: http://rs.n1info.com

Aleksandar Saša Đorđević nosi titulu legende srpske košarke već duže vrijeme. Trenutno je selektor košarkaške reprezentacije Srbije čiji nas igrači iznova zaslijepe fantastičnom igrom. Izgleda da Đorđeviću karijera selektora takva kakva je sad i više nego odgovara, ali se sinoćnom pobjedom popeo stepenicu više za lične uspjehe.

Kao jugoslovenski košarkar nastupao je za Partizan, Olimpiju Milano, Fortitudo, Portland Trejlblejzerse, Barselonu, Real Madrid i Skavolini Pezaro. Okitio se brojnim medaljama – osvojio je 2 prvenstva kao i 2 kupa Jugoslavije, 3 prvenstva Španije, 3 Kupa Radivoja Koraća i Kup evropskih šampiona. Ovim rezultatima je obilježio poslednju deceniju prošlog vijeka, no i u ovoj nastavlja da rastura.

Đorđrević-Barselona-Real Madrid

Imao je zlatnu karijeru kao igrač i kao trener sada veoma uspješno vodi svoj tim. Iako ga nazivaju ‘oslabljenim’ i timom koji nisu štedile povrede, Saletov tim je zasluženo ušao u finale Eurobasketa 2017.

Ono što rijetki znaju jeste da je Đorđević sinoćnom pobjedom postao jedini čovjek koji se i kao igrač i kao trener plasirao u finala Evropskog i Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Teško da će neko ubrzo moći pregaziti rekord koji je fenomenalni Sale postavio.