Bolja je Srbija 2 – Slovenci preuzeli evropsko zlato

Slovenija-Eurobasket2017
picture source: http://www.b92.net

Košarkaška reprezentacija Srbije je nakon 16 godina igrala u Istanbulu, i vratila se kući sa ponosnim drugim mjestom i srebrnom medaljom. Kokoškov je svoje reprezentativce i Sloveniju doveo do prvog trofeja u istoriji. Reprezentacija Slovenije došla je do prvog mjesta fenomenalnom igrom i rezultatom 9:0.

Kuzmić je otvorio utakmicu sa 2 poena na koja mu je Murić veoma brzo uzvratio trojkom. Bogdanović i Kuzmić akcijom dolaze do 8:7, i poslije Bobijevog slobodnog bacanja Srbjia ima 10:7, ali ne zadugo. Dragić kreće u potjeru i od tada je nezaustavljiv. Postigao je Bogdanović i 5 razlike (13:18), no uzaludno, Slovenci nisu htjeli pustiti zlato. Pola minute do kraja prve četvrtine Dragić poentira još 2 i ostaje 20:22.

Prva minuta druge četvrtine prošla je bez pogodaka. Rendolf trojkom prestiže Srbiju,a Dragić ga potvrđuje dodatnom dvojkom za 25:22. Đorđević uzima odmor ne bi li pribrao svoje momke, i Bogdanović ga je poslušao za izjednačenje 25:25. Smjenjuju se Dragić, Dončić, Prepelić za 34:28. Dragić kao da je u jednom trenutku sam igrao protiv reprezentacije Srbije pa je sa 2 slobodna nagurao rezultat na 43:32. Odbrana Slovenaca je večeras zaista na visokom nivou. Mačvan podiže Srbiju za 2, slijedi ga Lučić sa jednim poenom, pa zatim Gudurić udara za 3. Tada su na sceni opet Dragić i Dončić koji su ispisali 56:45, ali Bogdanović zatvara poluvrijeme sa 56:47.

Slovenija-Srbija-Eurobasket

Fantastični Goran Dragić se ne predaje ni u trećoj dionici i odmah poentira trojku. Bobi ubacuje 2 za 61:53. Kokoškov malo odmara Dragića. Uslijedila je i povreda Dončića koji vše nije ulazio u igru. Bez ‘snage’ Slovenije na terenu, srpski košarkaši kreću u napad –  Bogdanović šutira za 63:59. Međutim, vraća se Dragić, a kreću u Rendolfove akcije. Kao što je obećao, večeras je dobro čuvao Bobija od koša. Srbija lako gubi lopte, a Bogdanović ponovo završava dionicu ubacivši za 69:97.

Žestok finiš ! Nikolić i Blazić zaredali su po dva poena, presjekao ih je Mačvan takođe sa dva, ali Slovenci vraćaju na 77:70. Dragić pravi treći faul, na šta se vidi seletorova zabrinutost. Bogdanović ide na klupu 5 minuta prije kraja finala. Mačvan konačno donosi prednost srpskom timu sa 77:78, ali ga Prepelić ispravlja na 80:78. Mačvan i Bogdanović izjednačavaju sa potivnicima 82:82. Ostale su još 2 minute do kraja. Slovenačke lopte lete do koša. Rendolf i Preprelić (Prle) prave  dvocifrenu razliku i već je jasno ko je novi evropski šampion. Slovenci su slavili sa 93:85.

Dragić je bio favorit utakmice sa osvojenih 35 poena, a srpsku reprezentaciju krasi Bogdanović sa 22.

Ljubljana je gorila od slavlja, Slovenci su i više nego ponosni, a imaju na šta i biti. U slavnu petorku ušla su dva slovenačka igrača Dragić i Dončić, a tu su još Bogdanović, Šved i Paul Gasol. Zasluženo su ovi igrači dospjeli u 5 najboljih jer to zaista i jesu.