Dončić piše novu istoriju košarke

Luka-Dončić
picture source: https://clutchpoints.com

Rođen je 28. februara 1999. godine, i za ovako kratak period dospio je do mjesta o kojima mnogi sanjaju. Luka Dončić je košarkašku karijeru započeo u školskom timu OŠ Mirana Jarca u Ljubljani, a nastavio je u omiljenom klubu Union Olimpija.

2015. godine stupa u prvu špansku ligu gdje, sa svega 15 godina, postaje najmlađi igrač Madrida. Sezona 2015/2016 donosi mu mjesto prvaka španskog prvenstva, nakon Realove pobjede nad Barselonom. Ne postoji nikakva sumnja u njegov talenat pa je već tako mlad ostavljao i po 14 minuta neodoljive igre na terenu.

Sezona 2016/2017 za Dončića je bila prelazna. U toku nje je napravio ogroman korak naprijed kada je izabran za najboljeg igrača 13. kruga Eurolige, a već u 17. kolu na utakmici Reala protiv izraelskog Mekkabija zabilježio je 10 poena sa 11 skokova i 8 asistencija. Igra ovog mladog genija privukla je veliku pažnju, pa su ga zvali da igra za reprezentaciju Španije. Ipak je rodoljublje pobjedilo, pa je Luka odabrao igrati za svoj tim – reprezentaciju Slovenije.

Luka-Dončić

Ispostavilo se to kao odlična odluka, nakon što je uz Dragića i ostatak ekipe, došao do prvog slovenačkog košarkaškog zlata i tako definitivno ispisao istoriju jedne zemlje. Takođe je izabran u slavnu petorku najboljih, zajedno sa Paulom Gasolom, Goranom Dragićem, Aleksejem Švedom i Bogdanom Bogdanovićem.

Kao šlag na tortu, novopečena legenda je visoka 2,01 m, pa praktično može birati poziciju za igru, a i ne mora – sve mu dobro stoje. Kombinacija Dončićeve visine, vještine i produktivnosti, u njegovim godinama, čine ga veoma privlačnim velikim ligama. Naime, već se nalazi na vrhu jedne, kao No.1 u izborima 2018 NBA drafta, što će mu biti velika prekretnica u karijeri.

Pored profesionalne karijere, Dončić izgleda da trenutno ima i veoma uređen privatni život. U dvogodišnjoj je vezi sa Anamarijom Goltes, otac mu je dobro poznati veteran Saša Dončić, a i mama Mirjam isprati svaku utakmicu. Za svaku pohvalu je talenat i rad ovog košarkša,a tek ćemo vidjeti šta nam sve može pružiti na terenu.