Pokrenuta istraga zbog pada ograde

fc amijen-pad tribine
picture source:http://www.telegraf.rs/

AMIJEN – Rušenje zaštitne ograde na stadionu Amijena tokom utakmice osmog kola Prve lige francuskog fudbalskog prvenstva protiv Lila u subotu uveče izazvalo je velike polemike i reakcije u Francuskoj.

Svi se slažu s činjenicom da je samo pukom srećom izbjegnuta prava tragedija. Podsjetimo, do incidenta je došlo u 16. minutu kada je grupa gostujućih navijača na stadionu Likorn pohrlila ka ogradi da proslavi vodeći gol u sjevernjačkom derbiju. Ograda je popustila, ljudi su se survali niz zid visok metar i po, 29 navijača je povrijeđeno, a šestoro zadržano u bolnici. Ima dosta preloma, povreda glave, stomaka…

Svi se čude kako je stadion Amijena, koji je ove godine izborio plasman u Prvu ligu, uopšte dobio upotrebnu dozvolu, jer je u dosta lošem stanju. Iako praktično nov, jer je izgrađen 1999. godine, od tada nije održavan i potpuno je zapušten. Tribine je zahvatila rđa, na zidovima je buđ, s oštećenog krova otpada staklo… Tribine na stadionu koji prima 12.000 gledalaca, prekoputa onih na kojima se dogodio incident, od ove sezone su u toku renoviranja.

bernard-žoanin

Izjava koju je predsjednik Amijena Bernar Žoanen dao neposredno poslije rušenja ograde dodatno je podgrijala strasti. On je krivicu pokušao da prebaci na navijače Lila, koji su nagrnuli na zaštitnu ogradu, iako je to ovde uobičajeno na stadionima poslije postignutog gola. Žoanen se izvinio zbog svoje ishitrene izjave.

Sud je pokrenuo istragu. U zemlji u kojoj se u kolektivno sjećanje urezala tragedija sa stadiona Furijani na Korzici 1992, kada je poslije rušenja tribina poginulo 18 ljudi, a preko dvije hiljade povrijeđeno, javnost želi da sazna ko je kriv za događaj u Amijenu – grad, fudbalski klub, liga ili svi zajedno.

(novosti.rs)