Olimpijakos osvajač Lige konferencija: Ajuba El Kabi ispisao istoriju

Tanjug/AP

Fudbaleri Olimpijakosa osvajači su trećeg izdanja UEFA Lige konfenencija nakon što su u drugom produžetku finalnog meča na stadionu „Aja Sofija“ u Atini savladali Fjorentinu rezultatom 1:0. Igrao se 116. minut kada su svi mislili da će poprilično nedinamična utakmica otići u penal lutriju, ali je onda heroj Grka postao Ajuba El Kabi pogodivši za veliko slavlje i istorijski podvig tima iz Pireja koji je postao prvi grčki klub osvajač evropskog klupskog pehara ikad.

Italijani su mogli do ranog vodstva već u 9. minuti. Ubačena je lopta sa desne strane, a Nikola Milenković se ubacio iz drugog plana i pogodio mrežu Grka. Međutim, gol je ipak poništen jer sudija Artur Soareš Diaš iz Portugala pokazao da je srpski fudbaler bio u ofsajdu.

U 28. minuti u odličnoj šansi bili su fudbaleri Olimpijakosa. Marokanski internacionalac Ajuba El Kabi, prvi strijelac sezone Lige konferencije je imao izglednu prliku, ali je ovoga puta Nikola Milenković odlično odreagovao.

Fjorentina je bila nešto opasnija u prvih 45 minuta utakmice, imala blagu inicijativu, ali se na odmor otišlo ipak pri rezultatu 0:0. Italijanski tim je nakon sat vremena igre imao čak devet šuteva na gol protivnika, a Olimpijakos samo dva, ali joj to ipak nije donijelo vodstvo.

Milenković se u 66. minuti izborio za loptu u jednom duelu i oprobao šut, ali je lopta završila iznad gola. Trener Olimpijakosa u 72. minuti je iz igre povukao kapitena Kostasa Fortunisa, a priliku dao crnogorskom reprezentativcu Stevanu Jovetiću.

U 82. minuti mijenjao je i trener Fjorentine. U napadačkoj liniji Ikone i Barak zamijenili su Kuamea i Bonaventure. Međutim, izmjene na obje strane, blaga inicijativa Fjorentine, te čak sedam minuta sudijske nadoknade vremena, nisu bili dovoljni za gol, te je susret ušao u produžetke.

Igrao se šesti minut prvog produžetka kada je status junaka u redovima Olimpijakosa mogao steći Stevan Jovetić. Odlično je šutirao, ali golman italijana još bolje reagovao. Bili su Grci nešto opasniji tokom oba produžetka, a a to im se isplatilo četiri minuta prije kraja kada je nakon gola Ajuba El Kabija proključao stadion u Atini.