Srbija protiv Austrije u Beču – prva pripremna utakmica za Evro

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće prvi pripremni duel za Evropsko prvenstvo protiv Austrije. Utakmica počinje u 20.45 časova. Srbija protiv Austrije započinje pripreme za Evropsko prvenstvo. Utakmica će nagovijestiti sistem igre na kontinentalnom šampionatu, a pobjeda u meču biće motiv da se nagovijesti željeni domet.

Večerašnji rivali su odigrali četiri meča, od toga su tri utakmice pripale Srbiji, a jedna Austriji. Posljednji duel odigran je oktobra 2017. godine u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i završen je trijumfom Austrije – 3:2. Ovoga puta selekcije se sastaju kao učesnici kontinentalnog takmičenja i u prvoj provjeri pokazaće igrače na koje će selektori Dragan Stojković i Ralf Ragnik u najvećoj mjeri računati.

U reprezentaciji Austrije igrači poput Marka Arnautovića i Marcela Sabicera su najopasniji po gol Srbije, međutim nisu samo oni u koje Ragnik ima bezuslovno povjerenje. Defanzivac Bolonje Štefan Poš, vezista RB Lajpciga Kristof Baumgartner i Konrad Lajmer, koji je prošle godine upravo iz Lajpciga prešao u Bajern Minhen čine okosnicu tima Austrije.

Selekcija Austrije nema bogatu istoriju nastupa na prvenstvima Evrope, ali su posljednjih godina značajniji faktor u vrhu kontinentalnog fudbala. U susjednu Njemačku idu sa ciljem da poboljšaju učinak u odnosu na prošli šampionat, kada su ispali u osmini finala.

S tim u vezi, pred Srbijom je disciplinovan protivnik koji njeguje presing igru. Fudbalska filozofija selektora Ragnika je presing preko cijelog terena i kontrola igre koja dolazi iz zadnje linije. Time se oslobađa prostor u veznom redu i samim tim dolazi do primoravanja protivnika da se brani unutar svog šesnaesterca. Neminovnost u takvoj igri je primljen gol.

Јedini adekvatan način da se jedan tim odbrani od visokog presinga jeste da napadne protivnika. Međutim, u tom jednostavnom nadmudrivanju bilo kakva greška, na bilo kom djelu terena može skupo koštati.

Tribine na “Ernst Hapel” stadionu u Beču biće popunjene u velikom broju od navijača Srbije što će izabranicima selektora Stojkovića vjerovatno mnogo značiti. Ipak, fokus će biti na igri, jer je bitno ne samo uvoditi u igrače u turnirsku formu, već i tim.