Partizan protiv Makabija za drugu pobjedu u Evroligi

RTV
Košarkaši Partizana sastaju se sa Makabijem u meču četvrtog kola Evrolige. Utakmica počinje u 20 časova i 5 minuta.  Poslije prve evroligaške pobjede u tekućoj sezoni protiv Bajerna, ekipu Partizana očekuje klasik evropske košarke protiv Makabija. Izraelski tim je nešto bolje započeo sezonu, a s obzirom na to da su se u potpunosti navikli na igranje u “Pioniru”, jasno je da će se crno-bijeli suočiti sa velikim izazovom.

U prve tri runde, na utakmicama oba tima je postignut veliki broj poena, te bi trebalo očekivati efikasan i zanimljiv susret.

Partizan hvata zalet

Poraz u prvom kolu protiv Baskonije nije predstavljao veliko iznenađenje, ali je svakako u pitanju bio meč u kom je Partizan imao za čim da žali.Od gostovanja u Madridu nije se očekivalo mnogo, te se poslije manje-više rutinske pobjede Reala, Partizan našao u nezavidnoj poziciji.

Međutim, odgovor crno-bijelih u prvom meču na domaćem terenu bio je upečatljiv. Uz male trzavice pred sam kraj, Partizan je bez previše problema pobijedio Bajern i pokazao koliko im znači podrška navijača i atmosfera u Areni. Napad je savršeno funkcionisao, a istakao se Sterling Braun koji je počeo da opravdava epitet velikog pojačanja.

Odbrani su i dalje potrebno korekcije, ali je za Partizan najvažnije da je došao do prve pobjede, zbog čega će sa mnogo više samopouzdanja ući u naredni duel.

Makabi i dalje neugodan rival

Makabi je u sezonu ušao sa značajno izmijenjenim i može se reći slabijim sastavom u odnosu na prethodnu godinu. Neki od nosilaca poput Lorenca Brauna i Bonzija Kolsona su napustili ekipu, a “ponos Izraela” se opredijelio da se više osloni na domaće igrače.

Stranci međutim i dalje vode glavnu riječ, a kako je DŽordan Lojd već stigao da napusti ekipu, Makabi je brzo reagovao i ostvario pun pogodak. Sejben Li je već u prvom evroligaškom meču pokazao kakav napadački potencijal posjeduje i sa 23 poena, uz jedno veoma atraktivno zakucavanje, predvodio svoj novi tim do pobjede nad Efesom.

Prije toga, Makabi je na gostovanju u Monaku poražen, a u prvom kolu su savladali Asvel. Veliki hendikep za tim Odeda Kataša biće povreda Rokasa Јokubaitisa.

“Pionir” je ponovo neosvojiva tvrđava

Prethodne sezone, Makabi je u Izraelu odigrao samo meč prvog kola, u kom je savladao upravo Partizan. Usljed sukoba u toj zemlji, ekipa je bila primorana da se seli, a novi dom pronašla je u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

Iako su mnogi očekivali da će odsustvo domaće publike i sjajne atmosfere, koja je inače karakteristična za Makabijeve navijače, biti veliki udarac za izraelsku ekipu – to nije bio slučaj. Makabi je regularni dio prethodne sezone završio sa skorom 12:4 u “Pioniru”, vezavši pritom sedam dobijenih utakmica, uz trijumf protiv Baskonije u plej-inu.

Kada se na to nadovežu i dva trijumfa iz ove sezone, dolazi se do serije od devet uzastopnih pobjeda na “domaćem” terenu u regularnom dijelu takmičenja.

Posljednji dueli

U posljednja četiri duela, obje ekipe su zabilježile po dvije pobjede, a još uvijek se čeka na trijumf gostiju. Prethodne sezone su dva tima odigrala izuzetno zanimljive utakmice, a prva je ostala upamćena kao jedina koju su Izraelci odigrali na domaćem terenu, prije nego što su morali da potraže drugi dom – a pronašli su ga u “Pioniru”.

U drugom susretu “ponos Izraela” imao je čak 24 poena prednosti u prvom poluvremenu, ali je Partizan uz veliku podršku navijača poslije velikog preokreta došao do pobjede. Stoga ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi dva velikana evropske košarke pružili novu uzbudljivu predstavu.

Evroliga, četvrto kolo:

Četvrtak:

Alba – Fenerbahče 19.30
Makabi – Partizan 20.05
Milano – Žagiris 20.30
Bajern – Pariz 20.45
Real Madrid – Panatinaikos 20.45

Petak:

Monako – Virtus 19.00
Efes – Olimpijakos 19.30
Crvena zvezda – Barselona 20.00
Asvel – Baskonija 20.30

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here