Za  SAD postoji nada za odlazak na Svjetsko prvenstvo

sad-trinidad tobago
picture source:https://www.rt.com/

Fudbalska selekcija Sjedinjenih Američkih Država ostala je bez plasmana na Svjetsko prvenstvo 2018. godine, jer je izgubila zadnju utakmicu kvalifikacija od Trinidad i Tobaga koji su na 99.poziciji FIFA rang liste  sa 2:1, iako im je bio dovoljan remi. Međutim, san o plasmanu na Mundijal još uvijek nije okončan jer postoji mogućnost da FIFA naredi da se meč Paname i Kostarike odigra ponovo.

Pomenutu utakmicu obilježio je “fantomski” gol domaće selekcije kojim je Panama stigla do izjednačenja, a u završnici meča postigla je još jedan gol za istorijski plasman na Mundijal.

“Jenkiji” se uzdaju u ono što se dogodilo u afričkom dijelu kvalifikacija. Tamo se FIFA umiješala i naredila da utakmica Južna Afrika – Senegal (2:1) bude ponovo odigrana zbog pogrešne sudijske odluke koja je nedvosmisleno uticala na konačan rezultat meča. Sudija iz Gane je doživotno suspendovan jer je “navijao” za domaćina i dosudio jedanaesterac koji nije postojao.

panama-kostarikaAmerikanci se sada uzdaju da će FIFA povući isti potez i narediti ponovni susret  Panama – Kostarika. Ukoliko bi FIFA i povukla takav potez, on se ne bi mogao nazvati presedanom zbog već pomenutog primjera u Africi, ali bi svakako izazvao veliku buru.

Panama bi ponovo morala da igra na pobjedu kako bi zadržala mjesto koje vodi direktno na Mundijal, a eventualni remi ili trijumf Kostarike značio bi da Honduras ide direktno na Svjetsko prvenstvo a Amerika u baraž.
Mada mnogi smatraju da FIFA neće reagovati i da Amerikanci nemaju čemu da se nadaju, ali niko ne bi trebalo da bude iznenađen ukoliko se desi baš suprotno.