X-Time Out: Rikardo Rodrigez

rikardo rodrigez

Švajcarska će na svom terenu braniti gol prednosti protiv Sjeverne Irske u revanšu baraža što bi joj donijelo plasman na Mudnijal iduće godine u Rusiju. U prvom meču slavili su pobjedu rezultatom 1:0, a gol, možda vrijedan plasmana na najveću fudbalsku smotru, djelo je Rikarda Rodrigeza iz jedanaesterca koji je dosuđen u veoma sumnjivim okolnostima. Mnogi stručnjaci i navijači su mišljenja da defanzivca Sjevernih Iraca lopta nije pogodila u ruku već u rame te da je sudija prestrogo dosudio kazneni udarac.

Rodrigez je bio neumoljiv i poveo je svoj tim ka Rusiji, a on je samo jedan od legionara koji igraju za Švajcarce. Rođen je Cirihu 1992. godine u braku Španca i Čileanke tako je da mogao birati između tri reprezentacije za koju će igrati, ali se na kraju odlučio za zemlju u kojoj je rođen i gdje je napravio prve fudbalske korake.

Sa osam godina otišao je u Švamendingen da bi samo sezonu kasnije prešao u Cirih i tu ostao osam godina, a dvije posljednje igrao u seniorskom timu. Prvi odlazak u inostranstvo nije bio posebno težak za njega jer je prešao u Njemačku i postao član Volfzburga sa 19 godina u transferu vrijednom 7,5 miliona funti. Za ekipu iz vučjeg grada tokom pet sezona odigrao je 149 utakmica i postigao 15 golova iako igra na poziciji lijevog beka.

rikardo-rodrigez (1)

Odigrao je odličnu sezonu prošle godine mada ekipu nije išlo baš najbolje, pa je odlučio da prihvati ponudu Milana koji sastavlja tim za novi napad na evropske trofeje. Milanezi su njega platili 15 miliona funti dok je on izabrao dres sa brojem 68 što je asocijacija na godište njegove majke. Prošao je sve omladinske selekcije da bi sa ekipom do 17 godina osvojio Svjetsko prvenstvo. Za najbolji tim Švajcarske debitovao je 2012. godine protiv Velsa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i od tada je upisao 48 nastupa.

Sa Volfzburgom je bio šampion Njemačke i ima trofej u Kupu, dok je na individualnom planu bio najbolji igrač Švajcarske. Kao što je kapiten Stefan Lihtštajner nezamjenjljiv na desnom beku tako je i Rodrigez zabetonirao svoje mjesto uz lijevu aut liniju te osim defanzivnog zadatka podjednako je uspješan u napadu. Ukoliko večeras Švjacarci prođu dalje biće to četvrti uzastopni put da su učesnici Svjetskog prvenstva dok bi Rodirgezu to bio drugi nastup. Ima dva mlađa brata koji su takođe fudbaleri. Roberto igra za Cirih, a Fransisko za Lucern.