X-Time Out: Pero Antić

pero-antić

U kompletnom sastavu košarkaši Crvne Zvezde suprostaviće se ekipi CSKA što znači da se najiskusniji član Beograđana vraća na parket.

Pero Antić propustio je nekoliko mečeva zbog povrede, ali će večeras biti u sastavu i sa njim je Zvezda daleko jača nego kad on sjedi pored terena. Košarkašu koji igra na poziciji centra i krilnog centra ovo je drugi mandat u “crveno-bijelom” taboru za koji ne krije da navija, a karijeru je počeo u rodnom Skoplju nastupajući za Rabotnički od 1999. do 2001. godine. Dobre partije preporučile su ga atinskom AEK-u u kojem je proveo četiri sezone da bi u posljednjoj ostvario najbolji učinak od 4,6 poena i 2,9 skokova u 15 mečeva Evrolige te postao šampion Grčke 2002. godine. Ljeta 2005. godine stigao je u Zvezdu sa kojom je te sezone osvojio Kup Srbije te odmah postao ljubimac navijača. Iduće sezone nastupao je u Evrokupu gdje su stigli do četvrtfinala kada ih je zaustavio Real Madrid.

Poslije Zvezde nosio je dres bugarskog Lukoil Akademika i to mu je bila jedna od najboljih sezona u karijeri nakon koje je prešao u ruski Lokomotiv iz Rostova, a nakon isteka ugovora vratio se ponovo u Lukoil pa je nakon još jedne sezone otišao u Rusiju, ovaj put u Zenit iz Sankt Peterburga.

Tokom 2011. prešao je u grčki Olimpijakos što je bio sjajan potez. U dvije sezone osvojio je dvije Evrolige 2012. i 2013. godine i jednu titulu prvaka Grčke. Sa šampionskim peharima Evrolige otišao je u NBA gdje je potpisao ugovor sa Atlantom te postao prvi makedonski košarkaš koji je zaigrao u najjačoj ligi svijeta.

antić-atlanta

Povreda ga je spriječila da se pojavi na all star meču rukija i sofmora, a poslije dvije godine odlučio je da se vrati u Evropu. Poziv Fenerbahčea koji je spremao ekipu za napad na trofej Evrolige nije mogao da odbije pa je počeo da sarađuje sa Željkom Obradovićem. U drugoj sezoni na Bosforu ponovo je stigao do titule šampiona Starog kontinenta, a sada je ponovo u Zvezdi na radost armije navijača.

Za reprezentaciju Makedonije nastupao je na Evropskom prvenstvu 2011. u Litvaniji, kada su ostvarili najbolji rezultat u istoriji osvajanjem četvrtog mjesta. Iako nije među liderima na parketu njegova uloga u timu je velika. Ne boji se da preuzme odgovornost kada se lomi rezultat i sjajan je motivator te drži atmosferu u svlačionici. Svoju ulogu podredio je timu i nije mu bitno da li igra 25 ili sedam minuta. Iako je visok 210 centimetara odličan je šuter za tri poena dok u odbrani igra sjajno i pored njega se nisu naigrali NBA igrači. Poznat je po tome da se šali sa svim saigračima pa je tako nakon osvajanja titule sa Fenerbahčeom djelomično ošišao saigrača Luiđija Datomea.