Od poništenja do smjena

panama-kostarika
picture source:http://www.goal.com

CIRIH – Od marta 2015. i prvog odigranog meča u kvalifikacijama za Rusiju, pa do četvrtka ujutro, kada je Peru postao 32. učesnik, bilo je pregršt fudbalskih uzbuđenja, ali i presedana i kontroverzi u borbama za Mundijal.

Tako je Panama u zoni KONKAKAF izborila debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu fantomskim golom. Jedan od dva pogotka u istorijskoj pobjedi nad Kostarikom (2:1) bio je priznat, iako lopta poslije gužve u petercu, maltene nije bila ni blizu gol-linije. Samo je arbitar Valter Lopez iz Gvatemale drugačije sve doživio.

Nešto neviđeno dogodilo se i u Africi. FIFA je prvi put otkako se igraju kvalifikacije poništila meč, a to je bio susret Južna Afrika – Senegal 2:1, i to samo zato što penal za domaćina nije postojao (lopta pogodila igrača u nogu, a ne u ruku). U ponovljenom susretu gosti su slavili (2:0) i otišli u Rusiju.

Bitke za turnir 2018. biće upamćene i po dogovoru Radamela Falkaoa (Kolumbija) sa Peruancima da niko ne zapinje u posljednjih pet minuta, jer je i jednima i drugima odgovarao remi u posljednjoj rundi u Južnoj Americi (1:1), zatim nestvarnom podvigu ratom razorene Sirije, koja je došla do azijskog baraža, i svakako činjenici da su Srbija i Saudijska Arabija smijenile selektore koji su ih odveli na SP.

(novosti.rs)