X-Time Out: Fabio Kvaljarela

fabio-kvaljarela

Poseban motiv da pobijedi svoj bivši klub imaće jedan član Sampdorije. Nekadašnji fudbaler Juventusa Fabio Kvaljarela bio je dio torinske ekipe čak četiri godine dok sada troši drugi mandat u Sampdoriji.

Rođen je 1983. godine u Kastelamare di Stabia, mjestu nadomak Napulja, iz kojeg je poteklo dosta dobrih fudbalrea poput Đanluiđija Donarume, Luiđija Vitalea, Antonija Mirante, Bruna Ćirila… Kao desetogodišnjak postao je član Gragana, omladinskog pogona Torina da bi u seniorskom timu debitovao 2000. godine. Tokom 2002. pozajmljen je Fiorentini koja se tada takmičila u Seriji C, nakon što je bankrotirala, gdje je Fabio pokazao kvalitet. Sljedeću sezonu proveo je kao pozajmljen član u Kjetiju, a potom 2005. prodat Askoliju.

Dobre partije u ovom klubu donijele su transfer u Sampdoriju, ali je i tu ostao samo godinu pa je prešao u Udineze. U prvu sezonu na Friuliju je lošije ušao, ali se nakon nekog vremena vratio na nivo igre kakav je imao u Sampdoriji. Prve sezone u Udinezeu postigao je 12 pogodaka. Sljedeće sezone u prvenstvu je postigao 13 golova, kojima je dodao i osam golova iz Kupa UEFA. Dobrim nastupima osigurao je poziv u reprezentaciju Italije.

fabio-sampdorija

Član Napolija postao je ljeta 2009. godine koji je za njega izdvojio 16 miliona evra i bio je najplaćeniji napadač kluba sa San Paola dok je u vrhu napada za partnera imao Ezekila Lavecija sa kojim je odlično sarađivao. Sezone 2009/2010. postigao je 11 pogodaka za klub iz rodnog grada i time je pomogao Napoliju da dođe do šestog mjesta na tabeli i kvalifikacija za Ligu Evrope. Zatim je uslijedio povratak u Torino, ali ne među “bikove” već u ljutog rivala Juventus. Napolitanci su ga pozajmili Juveu za 4,5 miliona evra, uz pravo otkupa za još 10,5 milona evra.

Navijači nisu mogli prihvatiti da je njihov miljenik otišao u Juventus, jednog od većih rivala Napolija, pa su ga proglasili izdajicom. U “staroj dami” se odlično snašao i postao je jedan od glavnih igrača. Povreda koljena početkom 2011. odvojila ga je od terena do kraja sezone, ali je uprava kluba otkupila njegov ugovor. Nakon povratka nije bio onaj stari pa je ponovo doživio peh i slomio jagodičnu kost. Prošle godine ponovo je stigao u Sampdoriju kojoj je prvo pozajmljen, a zatim je u januaru ove godine potpisao ugovor sa Đenovljanima do 2019.

Igrao je za sve omladinske selekcije “azura” da bi za prvi tim debitovao 2007. godine protiv Škotske u Bariju tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švajcarskoj kada je zamijenio Luku Tonija. Na dresu nosi broj 27 kojeg je nosio prijatelj iz omladinske škole Nikola Gali, a koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.