X-Time Out: Ričmond Boaći

ričmond-boaći

Napad beogradske ekipe ne bi mogao da se zamisli bez njega jer je za nepunu godinu postao miljenik navijača i jedan je od najubojitijih fudbalera koji su zaigrali na Marakani.

Ričmond Boaći stigao je u klub bez velike pompe i o njemu se znalo da je nekada bio član Juventusa što je bila dovoljna referenca da se za njega pomisli da zna igrati. To je i pokazao po dolasku u Beograd na pozajmicu iz Latine te je na 16 utakmica dao 12 golova.

Rođen je u gradu Agogo u Gani 1993. godine i fudbal je počeo da trenira u lokalnom Bekem Junajtedu, a poslije je postao član Di Si Junajteda u domovini. Skauti Đenove primjetili su ga na omladinskom turniru u Vićenci 2008. i tad Boaći počinje svoju evropsku avanturu. Za seniore italijanskog kluba debitovao je 3. aprila 2010. godine i odmah postigao pogodak. Iduću sezonu bio je poslat na pozajmicu u Sasuolo gdje je odigrao odličnu sezonu i na 34 utakmice deset puta bio strijelac. Primjetio ga je menadžer Mančester Junajteda Aleks Ferguson i pokazao interesovanje da ga dovede među “crvene đavole”, ali je Juventus bio brži i otkupio je polovinu ugovora od Đenove.

baoći-juventus

Zbog velike konkurencije u Torinu ostavljen je na novoj pozajmici u Sasuolu gdje je bio udarna igla “zeleno-crnih” iz Ređo Emilije na putu ka istorijskom plasmanu u Seriju A. Boaći je za te dvije godine provedene u Sasuolu na 68 utakmica postigao 23 gola i zabilježio osam asistencija. Poslije epizode u Sasuolu ljeta 2013. ponovo je poslat na pozajmicu, ovaj put u španski Elče za koji je odigrao 32 meča, postigao šest golova i ekipa je izborila opstanak u Primeri, ali je izbačena iz lige zbog finansijskih problema.

Iduće godine vratio se u Italiju i Atalanta je u potpunosti otkupila njegov ugovor. Đenovinu polovinu za 1,3 miliona evra, a Juventusovu za 1,6 miliona evra. Za Atalantu je u toj sezoni nastupio 22 puta i postigao pet golova da bi sljedeće ponovo otišao na pozajmicu i to u holandsku Rodu gdje se nije snašao pa je uslijedila nova pozajmica i to Latini januara 2016. godine. Ljeta prošle godine Latina je otkupila njegov ugovor pa ga je i ona poslala na pozajmicu Crvenoj Zvezdi.

Ovog ljeta italijanski klub je bankrotirao pa je Boaći postao slobodan igrač i odlučio se na ostanak u Beogradu i sa Zvezdom je potpisao trogodišnji ugovor. Bio je član mlade reprezentacije Gane dok je za seniore debitovao 2010. godine i na 12 utakmica postigao šest golova.